SKORI WEBLAPJA
Mini Tesla Tekercs
Mini Tesla Coil (Mini SSTC)

Az elözmény:A Mini Tesla tekercs utoljára elkészített változatát kisérletképpen kipróbáltam 20V-os tápfeszültségröl, ez veszélyes játék az elektronikára nézve, mert az 555-ös, és a fetek határadatait is túllépjük vele. Így már egész komoly szikrákat produkált a szerkezet, viszont a tépfeszültség további növelésekor (21V) az elektronika azonnal meghibásdodott. Azonban a felhasznált fetek elvben lehetövé tennék a max 24..25V-os tápfeszültséget is, ha a megfelelö védelmükröl gondoskodunk, és az áramkört kicsit módosítjuk.

Ez az oldal lesz a minitesla tekercs leírásának a folytatása ha elkészül.
Az áramkörnek ez a verziója 12 - 25V közötti tápfeszültségröl tud üzemelni, alacsony tápfeszültség esetén kb. ugyanazt tudja majd mint az elözö változat (tehát ha 18V-nál nem használunk nagyobb tápfeszültséget akkor az elözö verziót érdemesebb megcsinálni, mert annak egy bolhányival jobb a hatásfoka). Ennek a kapcsolásnak az elönye (a nagyobb kimenö teljesítménye) 24V tápfeszültségröl használható ki. Figyelem: 2db 12V névleges feszültségü aksi sorbakötve és frissen feltöltve akár 28V feszültséget is szolgáltathat, ez mindenképen sok lenne az áramkörnek, ha aksiról használjuk akkor elötte ellenörizzük, hogy 25V-nál ne legyen nagyobb a feszültség.
A jelenlegi áramkörön feltehetöleg még fogok módosítani ezért a kapcsolási rajz (és esetleg a nyákterv) csak késöbb kerül fel ide, de addig is pár fotó a tesztelésröl (katt rá a nagyításhoz):
A kész verzió nem ilyen nagy átméröjü tekercssel lesz megvalósítva, csak éppen ez volt kéznél a próbálgatáskor. A szekunder 0,1mm-es huzalból kb. 1800menet lesz 63mm-es PVC csövön, a primer kb.2cm széls 18 eres "laposkábel"-böl készül 11cm átméröre tekerve "egy kör". A menetek közül minden páratlan sorszámú párhuzamosan kapcsolva lesz az L1, minden páros sorszámú (szintén üpárhuzamosan kötve) lesz az L2. Ezt elég nagy szivás rendesen megcsinálni, de érdemes mert jobb eredményt ad mintha csak 2 vezetéket összecsavarva feltekernénk. A tesztfotón a tekercs alatt egy 40 eres kábel darabja látszik, de a gyakorlatban 18 ér felett már nem javul tovább a hatásfok. Amúgy szerintem a fotókból is kivehetö, hogy ez a kapcsolás 24V-ról közel akkorát szikrázik, mint némelyik 300V-os vagy egy hasonló méretü nagyfeszültségü táplálású tekercs. Ennek megfelelöen már igen kellemetlen a szikrákba nyúlni, bár RosCo barátom kipróbálta milyen érzés a szikrákat simogatni, de elég hamar megunta a dolgot :-) Meg aztán az égett emberhús szaga amúgy sem kellemes :-) Naszóval azért nem kell izgulni, semmilyen sérülést nem szerzett.
2006.09.11. folyt.köv.....
Most nincs sok idöm irogatni, felteszem a kapcsolási rajzot, az elemértékeket majd késöbb ideírom. Nyákterv egyelöre nincs, mert ez már egy módosított változat és a meglevö nyákot csak egy kis faragással lehetett felhasználni, másik nyáktervet meg még nem vittem fel a gépre.
Hát jó..... legyen nyákterv is.... :) mindenki a nyáktervet szeretné.... Ime (egyeklöre csak képként), elvileg tök jó, az elrendezése hasonló ahoz ami már mûködik, csak még nem volt kipróbálva a gyakorlatban. Click a képekre..

Megint idöhiány, csak felteszek gyorsan 4 fotót! Katt rá a nagyításhoz. Sajnos a fotók minösége nem a legjobb, eredetileg elég sötétek lettek a képek, ezért a fényeröt és a kontrasztot megnöveltem.


Letölthetö / megnézhetö néhány videofelvétel (DivX AVI, 2...20Mb közötti méretüek):