SKORI WEBLAPJA
Mini Tesla Tekercs
Mini Tesla Coil (Mini SSTC)

Belefogtam egy kisméretü Tesla tekercs készítésébe, föleg "játékból", vagy hobbiból. Részben pedig a kezdö építök kedvéért, hogy legyen egy olyan verzió ami ugyanolyan jól néz ki mint egy "nagy" tekercs, de semmiképpen sem okozhat életveszélyes sérülést (persze aki elövigyázatlan azt rendesen megégetheti - mint pl. a forrasztópáka is). Ezért elhatároztam, hogy félvezetös megoldású 12V-os aksiról (pl. kismotor aksi), esetleg 13,5V-os tápegységröl müködö,áramkört tervezek-építek. További szempont volt, hogy az áramkör minél egyszerübb és olcsóbb legyen.
Nos deszkamodell formájában "légszerelt drótdzsungel" kivitelben már müködik az asztalomon, rajzok a késöbbiekben a végleges verzióról lesznek.
A jelenlegi áramkör 13,5V-ról 1...2A körüli áramfelvételü. A tekercs adatai: huzal: 0.09mm CuZ (egy rossz reléböl bontottam, 0.1-es huzasl is jó lenne hozzá szerintem), a csévetest átméröje 6cm, a megtekercselt rész hossza 6.5cm. (tényleg elég kicsi,nem?) Menetszám: kb. 700menet. Induktivitása (kézi multiméterrel mérve) 22mH, a tekercs ohmos ellenállása 620ohm.
Addig is amíg a rendes kivitel, és a rajzok elkészülnek beszúrok egy-két fotót kedvcsinálónak:

Folyt köv........
2005. május 20. Nos akkor jöjjön elöször a kapcsolási rajz, meg némi leírás:
Megpróbálok pár sort írni, hogyan is müködik ez az áramkör. Az esetleges gépelési és helyesírási hibákat kéretik elnézni, ugyanis éjfél múlt és kezdek álmos lenni :-) Gondolom lesznek néhányan akiknek szokatlannak tünnek az áramkör egyes részei.
Mivel az áramkör minél kisebbnek és egyszerübbnek kellett lennie, ezért egy önrezgö kapcsolást készítettem, és hogy a felvett teljesítmény ne legyen túl nagy, ennek a müködését szaggatja meg egy alacsonyfrekvenciás oszcillátor (IC1 - NE555). Szaggatás nélkül túl nagy áram folyna a tekercsben amitöl megsérülne a huzal vagy megolvadna a csévetest. Kicsi teljesítmény esetén meg nem szikrázna ekkorát. Tehát az oszcillátor kb 10...12A-es áramfelvételét, kb 1:8 kitöltési tényezöjü jellel szaggatva 1,5A körüli átlagos áramfelvétele lesz az áramkörnek.
Néhány szó az oszcillátorról: lényegében 2 fetböl és még néhány alkatrészböl áll. A tesla tekercset, 2db 1 menetes primer tekercs hajtja meg amelyek egymással szoros csatolásban kell hogy legyenek - ezért a kialakításuk olyan hogy a két huzal össze van csavarva és így van körbetekerve a szekunder körül.
Ezt a két tekercset hajtja meg T1 és T2. A bekapcsolás pillanatában az R1 és R2-böl álló feszülségosztó elkezdi tölteni a fetek gate kapacitását, emiatt a fetek elkezdenek kinyitni. A kialakuló draináram (bekapcsolási tranziens) illetve a félvezetök zajának megfelelö áram fog folyni a primer tekercsekben. A Telsa szekunder tekercsben is áram fog folyni (ekkor még meglehetösen kicsi). Ez az áram nagyrészt a szekunder tekercs rezonancia frekvenciájának megfelelö összetevöt fogja tartalmazni és ez átfolyik a TR1 primer tekercsén is, emiatt TR1 szekunder tekercsében feszültség keletkezik, ami a polaritásának megfelelöen az egyik fetet kismértékben nyitni, a másikat zárni fogja (hiszen a 2 fet gate feszültsége különbözö lesz). A fetek (mint egy erösítö fokozat) ezt a jelet felerösítik, és a primer tekercseket már a rezonancia frekvenciának nagyjából megfelelö jellel hajtják meg, aminek a következtében mindkét gate-re nagyobb jel jut vissza. A jel növekedése nagyon gyors, tulajdonképpen begerjed az erösítö, és túl is vezérlödik annyira, hogy T1 és T2 már szinte kapcsolóüzemben fog müködni.
D1 és D2 dióda arra szolgál, hogy a fetek gate-jére ne juthasson bármekkora jel mert 15V (20V) felett a fet meghibásodhat. Ezért ha a tápfeszültségnél (12...13,5V) nagyobb feszülség kerülne ide akkor D1 vagy D2 kinyit és D3 diódán keresztül a tápba elvezetik a befolyó áramot. Vagyis korlátozzák a gate feszültséget +14V körülire. D1 és D2 feltétlenül gyors dióda kell, hogy legyen, mivel az áramkör 560kHz-en nüködik.
D3 az oszcillátor müködése során szinte végig ki van nyitva lévén sokkal lasubb mint D1 és D2, szerepére késöbb visszatérek.
D4 és D5 (gyors) diódák szintén a fetek gate feszültségét korlátozzák, de negatív irányban. Ha a feszültség negatívabb mint a C4 feszültsége akkor valamelyik dióda kinyit és elvezeti az áramot a kondenzátorba. A C4 kondenzátor feszültségét D8...D12 korlátozza -3...-4V körülire (egy 3,6V-os nagyobb teljesítményü zener is jó lenne ide, de ez tünt jobb megoldásnak)
D1, D2, D4, D5 diódáknak fontos szerepe van abban is, hogy a fetek megfelelö munkapontban müködjenek. A fetek gate feszültségét kb. +15V és -4V értékek között tartják. R1 és R2 csak addig határozza meg a munkapontot amíg a (TR1-en) visszacsatolt feszülség alacsonyabb a diódák nyitásához szükséges feszültségnél. Ezzel elérhetö hogy a 2 fet lényegében felválva fog kinyitni, illetve lezárni.
Mivel a két primer tekercs között teljesen tökéletes csatolást nem lehet létrehozni, és a hozzá csatlakozó vezetékeknek is van induktivitása, ezért az éppen lezáró feten nagy feszültségtranziensek keletkeznek, és ennek csak egy részét képes elvezetni az összecsavart primeren keresztül a másik fet D-S diódája. Ezért van szükség D6 és D7 diódára, ezek fognak kinyitni (és a felesleget elvezetni) ha a feszültség nagyobbra növekszik mint a C8 kondenzátor feszültsége. (100V felett a fetek tönkrtemehetnek) A kondenzátor feszültségét egyszerübb esetben a kisérletileg meghatározott értékü R6 és R7 ellenállás korlátozza 100V-nál kisebb értékre, valamivel jobb megoldás lenne a Z1, Z2, T4, R8 alkatrészekböl kialakított áramkörrel akorlátozni a feszültséget (ami lényegében egy nagyteljesítményü zener diódát valósít meg).
Az oszcillátor müködése más elméleti alapokon is megközelíthetö, de kezdöknek és hobbi szinten építöknek szerintem ez is böven elég (böven sok :-)).
A szagatáshoz szükséges alacsonyfrekvenciás asszimetrikus négyszög jelet az IC1-el kialakitott astabil áramkör állítja elö, ennek müködését nem részletezem mert az 555-ös IC-röl tonnaszámra lehet leírásokat és példákat találni a neten és a szakkönyvekben is. Amikor az IC kimenete magas szintüvé válik akkor T3 fet kinyit, emiatt a drain elektródáján a feszültség közel 0-ra csökken, ami D3 lezárásához vezet, és D1 és D2 diódákon keresztül a T1 és T2 fetek gate feszültségét is annyira lecsökkenti, hogy mindkét fet lezár és a (nagyfrekvenciás) oszcillátor müködése leáll. Amikor T3 lezár az nagyfrekis oszcillátor a szöveg elején leírtak szerint müködésbe lép.
A tápfeszültségen találhatunk 4db 1000uF-os kondit, ezekre a 10..12A-es áramimpulzusok miatt van szükség (pl. hogy az 1,5A körüli átlagos bemenö áram ki tudjon alakulni), a 6,8uF-os MKS kondenzátor a nagyfrekvenciás oszcillátor tranziensei miatt kellenek, enélkül az elkók melegednek és tönkrehetnek, illetve nagyobb feszültségcsúcsok alakulhatnak ki amik további alkatrészek meghibásodását okozhatnák. Az IC melletti (számítógépekböl ismert) jumperek segítségével a szaggatás periódusidejét lehet "buzerálni" :-) A másik oldalon a TR1 mellett pedig azt a jumpert kell feltenni amelyik a TR1-nek a földelt kivezetését az áramkör negatív pontjával összekötni. Ezt nem lehet elöre tuni, hogy melyik lesz, mert az oszcillátor csak pozitív visszacsatolás esetén indul be, tehát elöfordulhat, hogy TR1 primerének a két kivezetését fel kell cserélni a megfelelö müködés érdekében.
Na ez elég hosszúra sikeredett - rövidebbet akartam írni :-) Ha valalkiben kérdés/hibajelzés/megjezés vagy bármi közlendö fogalmazódott meg az határozott modulattal dobjon egy mailt :-) (cím a föoldalon)!
Ha már fotóztam egy kicsit hát iderakok néhány képet oszcillószkópos mérésröl: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12

Az eddigiekltöl eltéröen, most kivételt teszek (legyen gyereknap :-)), és közzérteszek egy nyáktervet is: persze ezt még át kell rajzolnia annak aki ki akarja nyomtani, hiszen rajta van a beültetés is. Továbbá minden jog fenntatrva, 1db áramkör, saját (hobbi célból) történö elkészítéséhez használható fel.
A nyáktervet utólag kivettem, mert lejjebb megtalálható az újabb javitott változat nyákterve.

Kicsit módosítottam a tekercs méreteit: 6cm-röl 8,5cm-re nött a megtekercselt rész hosza, így az induktivitása 20mH-röl 32mH-re növekedett, a rezonancia frekvencia 560kHz-röl 415kHz-re csökkent, a tekercs ellenállása 620 helyett 800ohmra adódott. A módosítás oka az volt hogy a pvc csö csévetest belsejében néha átütött a nagyfesz és megrongálta a csö belsö falát kisérletezés közben. További módosítás az áramkörben: a visszacsatoló trafó áttéltele 1:1-re módosult, a tekercsei szoros csatolással, sodort érpárból készültek. Így kicsivel nagyobbat szikrázik, tulajdonképpen a tekercs méreteihez és a felvett teljesítményhez viszonyítva meglepöen nagyokat szikrázik. (lényegében ez is volt a cél :-))
Nemsokára készítek újabb fotókat, és ha minden jól megy videófelvételt is.
Folyt köv....
Nekiálltam fényképezni :-) ,sajnos néha furcsák lettek a szinek és a felbontás kicsi (600x800), ennyire tellett a fényképezömtöl így is elég zajosak lettek a képek.
Nagyításhoz katt a képekre:
Nemsokára videófelvétel is lesz.....
Most nincs sok idöm irogatni, ime a video fájlok:Néhány módosotás után az utolsó verzió kapcsolási rajza. Kicsivel stabilabban megy (az 555-ös tápja leválasztva, "erösebb" FET-ek) és persze valamivel nagyobbat szikrázik a tekercs, ja.... és alig melegszik (talán jobb lett a hatásfoka?).

2005.07.13. Egyelöre ennyi "a gép forog....."
Hmmm, mit írjak még ide... ha azt mondom ez baromi jól sikerült akkor kicsit el vagyok szállva :). Úgyhogy csak annyit írok: jobban sikerült mint vártam. Ha a tápot 14,5V-ra emeltem és bejátsazottam az optimális tetökapacitást akkor akár 9cm körüli szikrákat is produkált (ez szinte a tekercs hossza, a fotók/videók még az elsö verziókról készültek), késöbb át is ütött a menetek között (szerencsére a szélénél és javítható volt). Tehát aki nagy szikrát akar a kis tekercstöl, az vigyázzon a huzalra, nehogy sérüljön tekercselés közben. A csévetestet érdemes valamilyen szigetelö lakkal lekkeni v. lefújni (nitrolakk is megteszi) a tekercselés elött, majd utána is. Megfordult a fejemben, hogy esetleg oljaba tenni a tekercset.....ezt egyelöre elvetettem, dzsuvás dolog lenne, de lehet hogy egy kicsivel nagyobb - mini tekrcs még fog készülni, természetesen a bevált 12V-os elektronikával hajtva (de ha nagyon vandál kedvemben leszek akkor a nagytesla meghajtójával is kipróbálom :)).
Na jó ha minden jól megy még egy videófelvételt összehozok, csak idö, energia és szevezés kérdése.....
Örömmel jelentem, hogy már többen sikerrel utánépítették a Skori féle mini Tesla tekercset.
Tartarus és ZsaLaPG készített néhány felvételt az általuk elkészített tekecsröl, melyeket utólagos engedelmükkel ide is felteszek:
Tartarus , ZsaLaPG

Úgy néz ki lehet még fokozni a dolgokat, komolyabb ráfordítás nélkül. Ha a Tesla tekercs primerét nem készítjük megcsapolásosra, hanem egy külön vasmagos tekercset/trafót használunk (a táp becsatlakoztatzásához), akkor kicsit javul a hatásfok, de ami lényegesebb: lehetövé válik 1 menetes primer tekercs használata! Néhány diódát 1A-es schottky-ra cseréltem részben a sebességük miatt, részben az alacsonyabb feszültségesésük miatt. Az 555-ös tápjára elég egy 100uF-os tantálkondi az 1000uF helyett. Az IRF530 helyett egy BD tranyót építettem be mert ezt olcsón lehetett venni a lomexben, és a célnak ez is megfelelt. Mindkét trafót érdemes szoros csatolásura késziteni, minél nagyobb AL számú nagyfrekire (100....500kHz) is alkalmas vasmagra. (akár N27 is megteszi megfelelö menetszámokkal) A késöbbiekben esetleg még megpróbálom megduplázni mindkét IRF3205-öt, bár lehet hogy sokat már nem számítana. Ime a kapcsolási rajz:

A rajzon található egy potis, folyamatosan szabályozható megoldás. Különösebb magyarázatot szerintem nem igényel: az impulzusok ismétlödési idejét lehet vele szabályozni, 0-ra letekerve a müködés leáll.
Az áramkörrel az elsö 6cm-es tekercset hajtottam meg (kb. 500kHz), mivel ez belül átütött, a csévetest belsejét kiöntöttem parafinnal (köznyelven viasszal, egy nagyobb gyertyát megolvasztottam...) Ez kb olyan jól szigetel mint az olaj, a tesla tekecs kimenö feszültsége nem képes átütni rajta (kénytelen kifelé szikrázni :-) ). Fotót most nem készítettem, majd késöbb....
Ja még valami: a tápot próbaképpen 18V-ig növeltem, jóval nagyobat szikrázott mint 12V-os aksiról. Viszont semmi garancia, hogy hosszabb távon is kibírja az áramkör. Ha tápegységröl müködtetjük akkor szerintem 15V körülit célszerü használni.


2005.08.15
Skori
Készítettem pár fényképet, sajnos most sem lett túl jó minöségü, nehéz ilyesmit fotózni vagy csak jobb fényképezö kellene hozzá... Az eslö képen aksiról megy a szerkezet, a többi képen 18V-os tápegységröl, a tápra egy 80000uF-os kondit is rákapcsoltam. Ja, ezek a képek a kb. 6cm hosszon megtekercselt, parafinnal kiöntött csévére készült tesla tekercsröl készültek, a primer tekercs 1 menet volt.
Egy levélíró felvetette a dolog veszélyességét (sugárzás, ózon, stb...), illetve a piacképességét mint dekoráció v. kísérleti eszköz.
A neki írt levelemböl idézek pár sort....
Hogy mennyire káros a tesla tekercs sugárzása, vagy a termelödött ózon azt nem tudnám pontosan megmondani, mivel ezt se megmérni nem tudom sem orvos nem vagyok. De úgy gondolom, hogy egyrészt nem napi 8 órában termeli az ózont a szerkezet, és amúgy sem sokat (pl. a fénymásolókés a lézernyomtatók is termelenk ózont, vagy akár egy kvarclámpa is) Szóval szerintem aki pl. dohányzik az jóval többet árt magának (meg másoknak is) A térerösség valóban nagy, de a frekvencia ehhez képest alacsony, Tesla méteres szikrákkal játszott és öregemberként halt meg. A nagyfesz miatt esetleg keletkezhet röntgen, de mivel nem vákumban gyorsulnak az elektronok hanem szabadlevegön, valószinüleg nem gyorsulnak fel annyira,ö hogy számottevö legyen, nagytesla esetén érdekes lenne megmérni. A kicsi szerintem nem veéészélyes. De megint hivatkozhatnék Teslára is...... Egyébként a piacra dobásnak sok akadálya van. A sugárzás, a rádiózavarok keltése, ózon, áramütés, más készülékek müködésének zavarása és még sok egyéb miatt soha nem engedélyeznék ilyen cucc forgalomba hozását. De tegyük fel, hogy kisérleti ezközként, sokféle feltételt megfogalmazva (amit vagy betartanak vagy nem) eladnék pár darabot. Elöször is ki a fene venné meg? Aztán elég sok meló megcsinálni, ki fizetné meg a beleölt munkát? Az anyagok ára tényleg nem olyan sok, de ingyen nem fog senki 0.09mm-es huzallal tekercselni, meg gúvvasztani a szemét, hogy lássa amit csinál.
Többen érdeklödtek akik a mini tesla tekercshez nyákot, komplett elektronikát (vagy komplett Tesla tekercset) szerettek volna tölem. Azonban ezt egyedileg megcsinálni eléggé munkaigényes dolog, ezért eddig nem igazán foglalkoztam a dologgal. Mivel az utóbbi idöben több érdeklödö is volt (talán a google rátalál az oldalra?) fontolóra vettem, hogy megcsinálok egy új nyáktervet ami illeszkedik az utolsó módosításokhoz (nem kell gányolni) és ebböl legyártatok több darabot, (esetleg néhányat be is ültetek). Persze ehhez az kellene hogy legyen annyi jelentkezö, hogy megérje a ráfordított idöt, nyákfilmet-nyákot tervezni/csináltatni. Tehát akit érdekel a dolog az jelezze email.-ben (esetleg tel. v. skype elérhetöséget is várok), ha összegyülik elegendö számú jelentkezö akkor nekiállok a dolognak.
Összedobtam egy új rajzot + nyákot, majd beültettem és kipróbáltam az áramkört. A rajzhoz képest eltérés, hogy 2200uF-os kondikból normál 25V-os elkót sikerült venni. C4 és L4 csak késöbb lesz beépítve, a korábbi verziókba már beletettem, mert így stabilabb a freki (a tesla tekercsnek több rezonanciája is van) és sokkal kevésbé hajlamos a primer a szikrázásra a szekunder felé (vagyis közelebb lehet tenni hozzá - szorosabb lehet a csatolás). Jobban viseli a kisérletezést pl. a szekunder rövidre zárását és a tetökapacitás variálását is. R5 azért lett beépítve mert nélküle több lengés (vadrezgés, gerjedés) alakult ki az áramkörben - tehát a hatásfok többet javul töle mint amennyit az ellenállás elfüt. A túlfesz védelemre használt tranyót PNP-re cseréltem, így a kollektora GND-re kerül, ezért nem kell alá szigetelés, a hütöfelületet összekötheti a földeléssel (persze akkor másik összekötés már ne legyen beépítve). R2 beépítése ZsaLa ötlete volt, T4 drainjén enélkül lomhábban nöl a fesz a fet lezárásakor - vagyis így gyorsabban gerjed fel az oszcillátor. C5 helyére 47uF/25V-os tantálkondi került (bevált). Úgy néz ki gond nélkül elviseli az áramkör a 18V-os tápot is, tehát csak akkor használjunk 16V-os kondikat, ha a tápfeszt nem növeljuk addig. 18V-ról, jól megválasztott tetökapacitással 7...10cm-es szikrákat sikerült elérni (késöbb ha több idöm lesz lefotózom) Persze 12V-ról is szépen müködik. Ja, még a TR1-röl: 24W-os hibás kompakt fénycsöböl bontottam 1cm körüli gyürüvasmagot (AL>2000), ebböl 2db-ot raktam egymásra és együtt tekercseltem meg. Erre a nagy AL szám miatt (együtt az AL>4000) elegendö volt 7/15 menet.
Most pedig jöjjön a rajz:

Nemsokára nekiállok fényképezni, ha jutott rá idöm akkor a képet itt lesznek :-) a kettöspont után:
Egyelöre csak ennyi fotóra jutott idöm, azért annyi látszik, hogy az alkatrész oldalon meghagytam a rézfóliát, és csak az alkatrészek lábai körül egy 3mm-es körben van eltávolítva. Ezt nem muszály így csinálni, de nekem csak 2-oldalas nyáklemezem volt itthon, és sajnáltam lemaratni az alkatrész oldalt. Amikor beültettem mindjárt rá is forrasztottam egy primer tekercset, ami remekül müködött is a próbálgatások alatt. Természetesen a hütöbordát nem illik lehagyni, esetemben ez maga a fém doboz (80x40-es alu zártszelvény darab), amihez az L idom lesz hozzácsavarozva. Ha netán nem indul a szerkezet akkor az L1 és L2 kivezetést fel kell cserélni a "pozitív visszacsatolás kedvéért :-)"E-mailben fotókat kaptam újabb sikeresen utánépített mini Tesla tekercsröl, R.Gábor-tól. A képek itt megtekinthetök.

Készült néhány újabb videófelvétel, íme:

Ismét kaptam néhány fényképet NTamástól, egy sikeresen utánépített Mini Tesla tekercsröl. Az utánépítök közül alighanem ö a legfiatalabb (15 éves), úgyhogy a többek "felköthetik a gatyájukat" - mert neki elsöre, gond nélkül müködött.
A fotók megtekintéséhez katt ide!

Újabb fényképeket küldött nekem KLaci, a megépített Mini Tesla tekercséröl. Egész jól sikerült neki, szép nagyokat szikrázik!
A fotók megtekintéséhez katt ide!

2007.január 20. Ismét néhány fotó, Sz. Zoli Mini Tesla tekercséröl. Zoli ujja egész jól bírja az ívkisüléseket :) :) Grat.
A fotók megtekintéséhez katt ide!


2008.július.16. Úgy látszik a Tesla tekercs építés továbbra is népszerü a hobbisták körében. Bálint Ádám küldött néhány fotót az általa elkészített tekercsrõl. A képek közül (a fileméret és a sávszélességem korlátai miatt) kiválasztottam néhányat amit feltettem ide.

Minitesla 24V-ról
A Mini Tesla tekercs utoljára elkészített változatát kisérletképpen kipróbáltam 20V-os tápfeszültségröl, ez veszélyes játék az elektronikára nézve, mert az 555-ös, és a fetek határadatait is túllépjük vele. Így már egész komoly szikrákat produkált a szerkezet, viszont a tépfeszültség további növelésekor (21V) az elektronika azonnal meghibásdodott. Azonban a felhasznált fetek elvben lehetövé tennék a max 24..25V-os tápfeszültséget is, ha a megfelelö védelmükröl gondoskodunk, és az áramkört kicsit módosítjuk. Ennek a telsa tekercsnek a leírása ezen az oldalon lesz a közeljövöben.


18V Minitesla: szaggatás másképp
A korábbi kisérletek során készült egy kis tesla tekercs aminek a primere is hangolt (soros rezgõkör), most ez a tekecs volt a kisérleti alany. Többet nem is írok ide, mert a vidófelvételek magukért beszélnek.... :)

        

Tervbe vettem egy hasonlóan önrezgö de picit több alkatrészböl álló áramkör építését, ami kicsit nagyobb teljesítményü a jelenleginél. Egy ügyes meghajtó áramkörrel kellene egy teljes fet-hidat meghajtani. Ugyanezt a tipust használva kb 50V-ig lehetne emelni a tápfeszültséget, tehát akár 20cm-es szikrát is elvárhatunk majd az áramkörtöl. Egyébként azért ragaszkodom az alacsony feszültségü fethez, mert ezeknek a D-S diódája még elég gyors (10x gyorsabb mint a pl. 600V-os feté) így külön schottky és gyors diódák nélkül is nagyobb frekvencián lehet hajtani mint a nagyobb feszültségü fetekböl álló hidat. Mivel az IRF3205 FET közel 100A-es impulzusokkal is elbír, a tesla tekercsre jutó nagyfrekvenciás impulzusok teljesítményének csúcsértéke hasonló értékü lehet mint egy 300V-os tápfeszültségü, nagyobb feszültségü (de kisebb áramú) fetekböl álló hídkapcsolás esetén.
Persze az igazi az lenne ha nagy feszültségü és nagy áramú félvezetöket használnánk (fet, igbt) azonban ezek lasúbb eszközök, emiatt föleg alacsonyabb frekvencián rezonáló tekercshez passzolnának. Ennek méretei azonban meglehetösen nagyok lennének, nehezen férne el a szobában, és aligha lehetne mini-teslának nevezni. :-) (szóval ez majd egy másik lapon lesz ;-) csak idö kérdése)
2011.04.10.-én újabb fotókat kaptam ezúttal F.Árontól, a sikeresen elkszített tesla tekercsérõl. A levelébõl idézek:
Sikeresen elkeszûlt a mini-Tesla generátor, 80-as csõvel (kb. 1500 menet 0.2-es huzallal, mivel már türelmetlen voltam), és nagyon jól mûködik. A tranzisztorok alig melegednek. Jó ötletnek tartom, hogy felkerüljenek a képeim a weblapra, köszi szépen. Üdv. Áron
Tehát íme a KÉPEK

Támogasd az oldalt!