SKORI WEBLAPJA
Windows 2000/XP tippek
Sokak szerint sajátos a hozzáállásom a számítógép és a programok használatához, ugyanis nem szeretem a túlcsicsázott felületü, rengeteg felesleges dolgot tartalmazó, túlbonyolított (mikrosütövel videóval vérnyomásmérövel egybeépített mobilteló szerü :-) ) programokat. Ebböl kifolyólag viszont szivesen használok mások által fapadosnak mondott egyszerü, lényegre törö (vagy csak arra szoríkozó) de ugyanakkor jól használható programokat. Nos a windowsokból is kiírtható pár (szerintem felesleges) baromság, amitöl szimpatikusabbá válik (kevesebbet okoskodik), nem olyan csicsás, és cserébe sokkal gyorsabb lesz. Ez az oldal azoknak szól, akik ha meglátják az MS office - help idiótán vigyorgó gémkapcsát, nem arra gondolnak, hogy "de jópofa" hanem morgva annyit mondanak: "k.anyád, hol kell ezt a sz...t kikapcsolni?".

Tehát különbözö weboldalakról és saját tapasztalatból begyüjtöttem pár hasznos ötletet amit itt közzé teszek. Régebben a win98-at is egész használhatóvá lehetett tenni még lassú gépeken is, hasonló módszerekkel - de ezeknek a trükköknek a leírására most nem vállakozom. Az általam ajánlott "oprendszer" otthonra kisebb teljesítményü számítógép esetén a Win2000 SP4-el egybeépített változata. Ez egy P2-celeron teljesítményü számítógépen (de akár P1-200MHz / 64Mb) is jól használhatóvá tehetö. P4+512RAM és ennél nagyobb teljesítményü számítógépre már a WinXP SP2-vel egybeépített változatát érdemes feltenni. Néhányan olyan speciális változatát használják az XP-nek, amit valamiért amit nem kell aktiválni :) és mégis jól müködik.... söt ezek a verziók néha megbízhatóbbak mint az XP más változatai. :) (A mostanában egyre jobb linux verziókat csak azért nem említem, mert most windows tippekröl lesz szó :))
A tippeket vegyesen írom le mert nincs sok idöm csoportosítani (talán késöbb rendezetteb formába hozom, illetve folyamatosan bövitem az itt található ötleteket). A rendszer piszkálgatásába csak azok kezdjenek bele akik azért konyítanak valamennyit a dologhoz, és egy egyébként jól müködö windowst szeretnének kicsit feljavítani. Az itt leírtak használhatóságáért semmilyen felelösséget nem vállalok, mindenki a "saját szakállára" kisérletezzen. Azonkivül nem biztos hogy mindent megtalálunk az itt leírt tippek közül a saját windowsunkban, mert ez attól is függ milyen windows werziót használunk a számítógépen.

Elsö lépések + Intézö
Sose telepítsük úgy a windowst, hogy a rendszergazda jelszavát üresen hagyjuk, mert "nyitott könyvvé" válik a hackerek számára. Ha megadunk jelszót akkor sem muszály begépelni induláskor, megteszi ezt helyettünk a win (hadd ne írjamm most le holl kell egy "pipát" bejelölni a megfelelö négyzetbe).

A telepítés után:
-Nyissuk meg a "sajátgép"-et és az "eszközök/mappa beállítás" menüben állítsuk be a következöket:

"Általános fül":
-Klasszikus Windows Asztal használata,
-A klasszikus Windows-mappák használata,
-Minden mappa ugyanabban az ablakban nyílik meg,
-Megnyitás dupla kattintással.

"Nézet" fül: -A rendszermappák tartalmának megjelenítése:BE
-A vezérlöpult megjelenítése a sajátgépben:BE
-Az operációs rendszer védett fájljainak elrejtése: KI
-Egyszerü fájlmegosztás használata:KI
-Egyszerü mappanézet:KI
-Az összes mappa megjelenítési beállításának megjegyzése: KI
-Az egyes mappák megjelenitési beállításának megjegyszése:KI
-Fáljkiterjesztések elrejtése: KI
-Hálózati mappák és nyomtatók automatiukus keresése:KI
-Ismert fájltipusok kiterjesztésének elrejtése:KI
-Rejtett fájlok és mappák megjelenítése: BE
-Ezután kattintsunk a "Mint az aktuális mappa" gombra ezáltal az összes mappára érvényes lesz a beálítás.

Keressük meg a winyón (pl. windows commanderrel v. total commanderrel) az összes "htt" kiterjesztésü fájlt (*.htt) és töröljük, majd tegyük ugyanezt a desktop.ini fájlokkal. Ezzel kiiktatunk némi okoskaodást a mappák megnyitásakor és kihajítjuk az elöre megadott weblap nézet beállításokat.

Szolgáltatások 2000/XP
A windows indulásakor több háttérben futó szolgáltatás is betöltödik, ezek egy része felesleges egy otthoni felhasználó számára, egy részük pedig (netre csatlakozó gép esetén)csökkenti a rendszer biztonságát és kezdö hackerek számára megkönnyíti a gépbe való belepiszkálást interneten keresztül. A számunkra felesleges szolgáltatások memóriát és processzoridöt használnak, ezért lassítják a gépet. A szolgáltatások beállításait megtekinhetjük ha a START menü Futtatás menüjébe beírjuk a SERVICES.MSC parancsot (vagy a vezérlöpulton keresztül is elérhetjük).
Letiltható szolgáltatások:

Alkalmazási réteg átjárószolgáltatása - Csak netmegosztáshoz, illetve a win tüzfalhoz kell. Nálam le van tiltva mert routerrel van megosztva a net és saját tüzfalat használok
Automatikus frissítések - A Windows Interneten történö Automatikus frissítése - Csak 100%-ig legális windows esetén kapcsoljuk be.
Biztonsági központ - Nem szeretem ha okoskodik, helyette inkább normális tüzfalat és viruskeresöt kell feltenni.
DHCP-ügyfél - A routeren fix IP címeket használok ezért letiltottam, más beállítás esetén szükséges az internet eléréséhez
Elosztott hivatkozáskövetõ ügyfél - Hivatkozások karbantartása helyi és hálózati gépeken - Na erre még sosem volt szükségem
Hálózati DDE - Nem is tudom pontosan mire jó ez, de enélkül is müködik minden a gépemen
Hálózati DDE DSDM - Ugyanaz mint az elözö
Hálózati helyfigyelés (NLA - Network Location Awareness) - Na ezt se tudom mi haszna.
Hibajelentési szolgáltatás - A Windows hibákat észlel, és az Interneten elküldi öket az MS-nek, na neeeee
Háttérben futó intelligens átviteli szolgáltatás - Nekem nem kell semmit a háttérben átvinni
IMAPI CD-égetõ COM-szolgáltatás - Ha nem akarjuk használni az XP beépített íróját, illetve ha nem akarjuk, hogy zavarjon más író programokat, akkor tiltsuk le. Szerencsésebb pl. a Nero, vagy az íróhoz kapott szoftver használata.
Indexelö szolgáltatás - NTFS fájlrendszert jelentösen lassító:) müvelet
Konfigurációmentes vezeték nélküli hálózat - Akkor tiltsuk le, ha csak vezetékes hálózatot használunk
Külsö kezelöeszközök hozzáférése - Gyorsbillentyük letiltása (pl. IE böngészõ bill, és egyéb hülyeségek)
Rendszerhéj hardverfigyelése - Ha össze akar dölni úgyis összedöl, egyébként meg minek?
Riasztás - Ez sem kell.
SSDP keresõszolgáltatás - UPnP-eszközök keresése az otthoni hálózaton, de nekem nincs ilyenem a hálózaton.
Távoli rendszerleíró adatbázis - Távoli (pl neten keresztüli) hozzáférést biztosít a számítógép rendszerleíró adastbázisához,a jelszó nélküli gépet tálcán kináljuk a hackereknek
TCP/IP NETBIOS..... - Ez is egy behatolási lehetöség hackereknek, de helyi hálózatban szükséges lehet.
Telnet - Távoli telnet bejelentkezés másoknak, hogy irányíthassák a mi gépünket (Nem a "mi" telnetünket tiltja le!)
Terminálszolgáltatások - Több felhasználó interaktív (nem pedig sima bejelentkezés) csatlakozását tiltja le számítógépünkhöz
Univerzális Plug and Play eszközállomás - Gözöm nincs ez mihez kellhet, mert enélkül is minden müködött nekem.
Útválasztás és távelérés - Nagykiterjedésü hálózatoknál szükséges csak
Üzenetkezelö - Hálózati riasztások kezelése
Vágókönyv - A Win2000-ben asszem nem is volt ilyen és jól megvoltam nélküle.
WebClient - Programok interneten hozzhassanak létre fájlokat (Itt nem saját file le/feltöltésre kell gondolni)
Windows idö - A hálózat összes ügyfelén és kiszolgálóján fenntartja a dátum és az idö szinkronját.
Windows tûzfal/internetkapcsolat megosztása (ICS) - Sokkal szerencsésebb dolog egy rendes tüzfalprogram használata, a windowsba beépített "tüzfal" helyett. A netmegosztásra (ha netán kell) szintén érdemes mnás szoftvert használni.

Hát ez elég hosszú lista - vajon mennyi memóriát foglal fölöslegesen ennyi betöltött program?

Registry buherálás.
A windows regisztrációs adatbázisa rengeteg beállítási lehetöséget tartalmaz, ebben is érdemes kotorászni egy kicsit, letilthatunk néhány felesleges dolgot, és növelhetjük a számítógép biztonságát a neten. Konkrét beállításokat is felsorolok, illetve van erre a célra néhány ingyenes segédprogram!

A windows jelentös nagyságú memóriát használ a gyorsítótárként (cache) a lemezmeghajtók kezeléséhez, néha elöfordulhat, hogy azért megy többet a winyó mert onnan pótolja a hiányzó memóriát, ugyanakkor pont a winyókezelés miatt nincs elég... Tehát érdemes az erre a célra használható memóriát a fizikailag beépített RAM negyed/nyolcad részére korlátozni.
Ezt beállíthatjuk a windows REGEDIT programjának használatával, a megfelelö kulcs létrehozásával/módosításával, vagy az itt megadott .REG file letöltésével és importálásával. (ez a többi hasonlóan megadott registry módosításra is vonatkozik)

Maximális Cache Memoria 64MB-ra állítása, hogy ne zabálja fel a rendszermemóriát: [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management]
"IOPageLockLimit"=dword:00010000
lemez cache 32Mb lemez cache 64Mb lemez cache 128Mb lemez cache 256Mb

Sokakat zavar hogy a windows (pl. a mixer állításakor) csipog a PC speakeren. Ez az alábbi beállítással szüntethetö meg:
[HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Sound]
"Beep"="no"
"ExtendedSounds"="yes"
NO BEEP

CDROM automatikus indításának letiltása:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\Cdrom]
"Autorun"=dword:00000000
CD autorun off

A processzor másodszintü gyorsítótárát nem minden esetben használja ki a windows, illetve nem ismeri fel a méretét jól. Amennyiben tudjuk mekkora a számítógépünk processzorának másodszintü gyorsítótára akkor azt célszerü beállítani:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\Session Manager\Memory Management]
"SecondLevelDataCache"=dword:00000080
proc cache 128kb proc cache 256kb proc cache 512kb proc cache 1024kb

Amennyiben elegendö fizikai memória van a számítógépben (>512Mb) célszerü letiltani a rendszermag kilapozását a merevlemezre (mert az lassítja a rendszer müködését). Igy némi memóriáért cserébe egy kis sebességnövekedést kapunk.
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\Session Manager\Memory Management]
"DisablePagingExecutive"=dword:00000001
No kernel paging

Az alábbi beállításokkal letilthatjuk a windows alapértelmezett megosztásait, ugyanis alaphelyzetben akkor is elérhetök a meghajtók a hálózaton keresztül ha nem állítottunk be megosztást! Ez is egy gyenge pont, csak akkor legyenek megosztások, ha azt tényleg akarjuk, célszerü tiltani! Természtetesen tiltás esetén is lehet megosztásokat csinálni, de CSAK AZ lesz megosztva amit mi akarunk..
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\lanmanserver\parameters]
"AutoShareServer"=dword:00000000
"AutoShareWks"=dword:00000000
Disable admin share

Néha elöfordul, hogy leállításkor a számítógép nem kapcsol ki, íme a gyógymód (egyes számítógépeken külön engedélyezni kell a speciális energiagazdálkodást is):
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon]
"PowerdownAfterShutdown"="1"
Power off

NumLock legyen bekapcsolva induláskor:
[HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Keyboard]
"InitialKeyboardIndicators"="2"
NumLock

Van akit zavar a "windows gomb" a billentyüzeten pl. véletlen megnyomás miatt. Íme a megoldás:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Keyboard Layout]
"Scancode Map"=hex:00,00,00,00,00,00,00,00,03,00,00,00,00,00,5B,E0,00,00,5C,E0,00,00,00,00
Tiltás - Engedélyezés

Alapértelmezésben az NTFS fájlrendszeren minden egyes fájl/mappa nézéskor, tallózáskor bejegyzésre kerül a tallózás ideje, ez lassítja a HDD-t. Ennek megszüntetése:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem]
"NtfsDisableLastAccessUpdate"=dword:00000001
ntfs

Az internet explorer letöltési szálainak számát célszerü növelni a normálisabb müködés érdekében:
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings]
"MaxConnectionsPerServer"=dword:00000006
"MaxConnectionsPer1_0Server"=dword:00000006
Letöltési szálak

Böngészés közben ártalmas programok települhetnek fel a számítógépre (különösen IE alatt), a programok telepítése letiltható. Óvatosan használjuk mert esetleg az sem fog feltelepülni automatikusan amit mi szeretnénk. (viszont azóta még a nagymama sem tudott vírust beszedni...)
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings\ZoneMap\Domains]
"*"=dword:00000004
Programtelepités tiltása

Ha valakit zavar, hogy a képernyö világít amíg a login-ra várakozik az feketére (vagy bármilyen szinüre)álíthatja.
[HKEY_USERS\.DEFAULT\Control Panel\Colors]
"Background"="0 0 0"
Fekete login háttér

Alapértelmezésben a Win2k/XP lassan éri el a hálózat többi gépét fömappa betallózáskor. (És ez lassítja az Internet Explorer müködését is!) Megoldás :
HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Microsoft/Windows/Current Version/Explorer/RemoteComputer/NameSpace
Töröljük a {D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5BF} nevü kulcsot.
HálózatGyorsíása

A windows parancsikon készítéskor automatikus egy "parancsikon a..." elötagot tesz a névhez, ennek kikapcsolása:
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer]
"link"=hex:00,00,00,00
No Schortcut to

Ha 3D alkalmazások futtatásakor is szeretnénk használni a PrintScreen gombot akkor az alábbi módon engedélyezhetjük:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\DirectDraw]
"EnablePrintScreen"=dword:00000001
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Direct3D]
"EnablePrintScreen"=dword:00000001
PrintScreen_3D

Elöfordulhat hogy a Windows az Ultra DMA-t használó eszközök (winchester, CD, DVD író, stb...) adatátviteli módját visszakapcsolja PIO módba, ha a hibaszámlálója elér egy bizonyos értéket. Ilyenkor drasztikus sebességcsökkenés tapasztalható. Ennek elkerülése:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0001]
"ResetErrorCountersOnSuccess"=dword:00000001
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0002]
"ResetErrorCountersOnSuccess"=dword:00000001
UDMA-reset

A fenti beállításokhoz tartozó összes *.REG fájlt zipbe csomagolva letöltheted innen: regfiles.zip
Még rengeteg jó tipp van lementve, igyekszem kultúrált formába hozni és felrakni ide a közeljövöben......

Hasznos segédprogramok
XP-Antispy ez a program segít néhány hasznos registry beállítást elvégezni.
AdAwareSE ez a program segít néhány kémprogram, és nemkivánatos regystry bejegyzés eltávolításában, az adatbázisa internetröl frissíthetö.
STARTUP ezzel a programmal megnézhetjük milyen egyéb programok indulnak el a windows betöltödésekor, és a nemkivánatos programokat indító registry bejegyzést kikapcsolhatjuk és/vagy törölhetjük.
TASKINFO megezhetjük a futó programok listáját, memória és processzor használatát, állíthatjuk a prioritásukat, megszakíthatjuk a futásukat.
Sysinternal_utils Process Explorer, Autoruns. Taskinfóhoz ill. Startuphoz hasonló hasznos programok, részletesebb sokrétübb megvalósítással.