SKORI WEBLAPJA

SPAM-ellen

Ha a kedves látogató éppen ezt az oldalt olvassa, akkor az valószínûleg azért van, mert szeretett volna írni a vendégkönyvembe, de ez valamiért nem sikerült. Itt igyekszem esetleges magyarázatot és megoldást is nyújtani. Érdemes végigolvasni.
Sajnos az interneten rengeteg az úgynevezett kéretlen reklám, más néven SPAM, és ezek egyre agresszívebb formában fordulnak elõ. Email-ben bizonyára már mindenki találkozott ilyesmivel. Egy olyan oldalon, mint ez a vendégkönyv ( ahová regisztrálás nélkül is be lehet írni) gyakran elõfordul, hogy automata (és gyakran rosszindulatú) programok beszúrják a reklámjaikat, és ezzel teleszemetelik az ilyen oldalakat. Ez ellen persze igyekeznek védekezni a weblapok készítõi, több-kevesebb sikerrel.

Bevett módszerek a SPAM ellen például:
- regisztrálás mailcímmel, és jelszavas beléptetés,
- a humanoid és a gépi felhasználó megkülönböztetése valamilyen módon.
Ez utóbbi megoldásra példa, amikor egy képen levõ betûket vagy számokat kell felismernie a felhasználónak és megadnia az egyik mezõben. Ez egy ember számára egyszerû feladat, de egy gép számára már nehéz. Azonban a számítástechnika fejlõdésével gyorsulnak a gépek, és már az ilyen védelmek feltörésére is képesek lehetnek.

A fentiek miatt (mivel ezt a vendégkönyvet is egyre gyakrabban kellett takarítani), én is beépítettem némi korlátozást. Elgondolkoztam, hogy még mi lehet az, amivel meg lehet egyszerû módon különböztetni a valódi felhasználót egy géptõl.

A gépek (nevezhetjük spamrobot-nak) elõszeretettel szúrnak be HTML kódot, linkeket a reklámjaikba, ezért ha ilyet tartalmaz az üzenet, akkor esetleg kidobja a vendégkönyv...

Ha túl hosszú üzenet, akkor az is gyanús, 1000 karakter felett az üzenet megy a kukába....

A nulla hosszúságú üzenet, ahol csak név van szintén a kukába megy.

A spamrobotok rengeteg helyre szétszórják a reklámjaikat, nincs idejük sokáig idõzni egy weblapon, ezért ha valakinek nem vesz igénybe legalább néhány másodpercet az üzenet megírása, mielõtt a küldés gombra kattint, akkor szintén megsemmisül az üzenet. Pár másodpercig szerintem mindenképpen eltart még egy rövid üzenet begépelése is (kivéve egy gépnek).

Hasonló okokból az 5 percnél hosszabb idõ esetében is hasonlóképpen járok el, mert elõfordulhat, hogy a spamrobot manipulálni próbálja a küldött adatokat.

Ezen felül az oldal kódjába építettem egy egyszerû spam elleni javascriptet aminek le kell futnia ahoz, hogy az üzenetet a szerver elfogadja (a spamrobot általában nem futtatja az oldalon levõ javascripteket). A böngészõben a javascriptek letiltása esetén nem fog sikerülni üzenetet írni a vendégkönyvbe.

Tehát a fentieket érdemes figyelembe venni egy üzenet megírásakor. Ha régóta meg van nyitva az oldal, akkor érdemes frissíteni (újratölteni az oldalt), az üzenet megírása elõtt. Ha az üzenet rövid, akkor érdemes várni néhány másodpercet a küldés elõtt. Az üzenet lehetõleg ne tartalmazzon, HTML vagy egyéb kódot, mert emiatt is a kukában landolhat...
Sajnos kénytelen vagyok ilyen megoldásokkal élni, különben ellepnék az oldalt a kéretlen reklámok.
Ha netán a fentieket figyelembe véve sem sikerülne a vendégkönyvbe írni akkor, írd meg a fõoldalon található mailcímemre a problémát, és azt is amit a vendégkönyvbe írtál volna.