SKORI WEBLAPJA
Dióda és LED gyorstesztelõ


Ezt az áramkört az egyszerûsége folytán, elõször simán be akartam tenni a weblapon az érdekes kapcsolások közé, de mivel (szerintem) a hobbi felhasználók számára nagyon hasznos kis áramkör (majdnem mûszert írtam :)), az elõzménye pedig évtizedekre nyúlik vissza, ezért úgy gondoltam mégiscsak megérdemel egy külön oldalt!

A történet ott kezdõdik, hogy kb. 20 évvel ezelõtt faterom összedobott egy kis kütyüt, amolyan dióda és tranzisztor tesztert. Ez a kis áramkör egyetlen ceruzaelemrõl (1,5V) mûködött, ebbõl elõállított egy 5V körüli váltófeszültséget, ami egy szembekapcsolt LED pároson keresztül volt kivezetve. Erre pl. egy diódát kapcsolva az áram irányának megfelelõ LED kezdett világítani, ebbõl egybõl látszott, hogy a dióda jó-e, és melyik a kadód/anód kivezetése. A kis készüléken volt egy tranzisztor fogalalt is, amelyben a B-C kivezetés egy 47k-s ellenállással volt összekötve. Tehát ha a foglalatba egy tranzisztor került, akkor a kigyulladó ledbõl tudni lehetett, hogy jó, és hogy PNP vagy NPN tranyóról van-e szó! akkoriban (fõleg rendesebb mérõmüszerek hijján) ez a kis készülék különüösen haszunosnak bizonyult! Késõbb kiderült hogy az alacsony frekvenciás váltakozófeszültség miatt kondenzátorok is vizsgálhatók vele (ohm mérõvel szakadás, ezzel meg vezet), továbbá hangszórók is (sipolnak a meghajtó jeltõl), ledek, stb... De gyakran használtam egyszerü szakadásvizsgálóként is! Sõt a mai napig megvan ez a kis szerkezet, és teszi a dolgát ahogy kell!
Csupán egyetlen gond van vele: nagyon nehezen reprodukálható, ugyanis még Ge tranzisztorokkal (az alacsony tápfeszre való tekintettel) és zsebrádió kimenõtrafóval (apró lemezelt vasmagos trafóval) készült.

Elgondolkoztam rajta, hogyan lehetne ma, egy hasonló célú, de ugyanakkor egyszerûen utánépíthetõ, kicsi univerzális-tesztert csinálni, és elkészült az alábbi kapcsolás:
Az áramkört bekapcsolva a fehér ledek világítani kezdenek. Ha a csatlakozási pontokra különféle alkatrészeket kapcsolünk akkor az alábbiak történnek:
rövidzár: a piros és a sárga led világít, a fehér ledek kialszanak.
szakadás: csak a fehér ledek világítanak.
dióda (katód kivezetés a bal oldalon): a piros led világít, a jobb oldali fehér ledek kialszanak.
dióda (katód kivezetés a jobb oldalon): a sárga led világít, a bal oldali fehér ledek kialszanak.
kondenzátor, induktivitás: minegyik led világít, de eltérõ fényerõvel.
LED: a diódához hasonlóan a piros/sárga led mutatja hogy melyik a katódkivezetés, de a nyitófeszültségétõl függ, hogy a fehér ledek kialszanak-e vagy sem.
hangszóró: sipoló hangot ad, (az áramkörben levõ tekercsektõl függ a hangmagasság), mindegyik led világít.
zener dióda: a diódához hasonló jelzést kapunk, de ha a letörési feszültsége alacsony, akkor a másik irányba is vezetni fog (piros és sárga led egyszerre világít), ha a zener fesz. nagyon alacsony akkor egyik fehér led sem világít.

A használat során összehasonlíthatók egymással is a vizsgált alkatrészek, úgy hogy "egyforma választ" ad-e rá a teszter.

A megépítésrõl:
A legtöbb utánépítõt az áramkörben levõ tekercsek riasztanák el, azonban ez itt nem probléma, ugyanis nyugodtan lehet sima, boltban beszerezhetõ induktivitásokat használni (lehetõleg ne a fekvõ, "ellenállás formájút", hanem a ferritmagos álló kivitelt). Még egyszerûbb ha akad otthon 2db rossz kompaktfénycsõ, ugyanis ebbõl bontható 1mH...4mH körüli induktivitásû tekercs (általában kicsi ferrit E vasmagos) amik felhasználhatók az áramkörben. Az indiuktivitások pontos értéke nem kritikus (de a mûködési frekvenciát befojásolja, tehát általában a nagyobb érték a jobb)! A kapcsolási rajzon szereplõ BAT46 diódák általában fillérekért beszerezhetõk, de más kicsi schottky dióda is használható (azért kell schottky, mert annak a nyitófeszültsége kisebb, mint a tranzisztorok B-E nyitófeszültsége). Az áramkörben szereplõ ledek szinét a nyitófeszültségük miatt választottam meg így, érdemes hasonlóan csinálni, de a fehér ledek kiválthatók pl. hasonló nyitófeszültségû kék ledekkel. Nyáktervet nem teszek közzé, a tesztpéldány is egy egyszerû próbanyákra készült el. Beszúrok néhány fotót (katt rá a nagyításhoz):Az áramkör mûködése:
A bekapcsolás után az egyik tranzisztor (tegyük fel hogy a T1) kinyit mivel a bázisellenállásán át bázisáramot kap. Ha T1 kinyitott akkor a D1 diódán keresztül elvezeti T2 bázisáramát, ezért az már nem tud kinyitni. (Tehát azért nem tud egyszerre mindkét tranzisztor kinyitni, mert amelyik egy hajszálnyival hamarabb nyit ki, az elvezeti a másik bázisáramát.) Tehát tegyük fel, hogy T1 nyitott, T2 zárt állapotú. Ekkor az L1 tekercs árama folyamatosan növekszik. Egy adott áramerõsség elérésekor T1 C-E maradékfeszültsége növekedni kezd, ezért már nem tudja tovább lezárva tartani T2-t. Ekkor T2 kinyit, és lezárja T1-et. T1 lezárásakor L1 tekercsben feszültség indukálódik, a tekercs árama led1,led2-n folyik tovább (a ledek ezért világítani fognak). T2 nyitott álapotában L2 tekercs árama kezd növekedni, és hasonló folyamat játszódik le mint T1 esetében. Tehát a T1, és T2 felváltva nyitnak ki, illetve zárnak le - a mérõpontokra pedig váltakozó feszültség kerül, melynek csúcsértéke megfelel kb. 2db fehér led nyitófeszültségének... Az az áramérték ahol a T1-T2 közötti átbillenés bekövetkezik, a tranzisztorok bázisáramától függ, amit R1 és R2 ellenállás határoz meg. Gyakorlatilag ettõl függ a tekercsekben (1 periódus alatt) tárolódó energia, és ezzel a ledeken folyó áram átlagértéke is. Tehát a kimenet áramkorlátos karakterisztijájú, ezért nem kell elõtét ellenállást használni a ledekhez. Az áramkörben kialakuló feszültség hullámformája ehez hasonló lesz:

A képet áramkörszimulátorból mentettem ki, de az oszcilloszkópon is ehez hasonlót lehet látni. A szimulációban 1,5V tápfeszültséget, és 2mH-s tekercseket használtam, nagyobb induktivitásokkal alacsonyabb frekvenciát kapunk. Tehát nagyjából fordítottan arányos az induktivitás értékével a frekvencia. Ha zárt vasmagos tekercseket használunk, akkor annyiban változik a helyzet, hogy a frekvenciát nem elsõsorban az induktivitás, hanem a vasmag telítõdése fogja meghatározni, de ettõl még az áramkör mûködõképes marad. A gyakorlatban 1V körüli tápfeszültséggel is még üzemképes maradt az áramkör, tehát akár ceruzaelemrõl (AA), mikroelemrõl (AAA), vagy egyetlen akkucelláról (NiCd, NiMH) is nagyon hosszú ideig üzemeltethetõ.

Az áramkört megépítve, egy (szerintem) nagyszerûen használható, kicsi, hordozható, univerzális elektronikai tesztert kapunk. Sok sikert hozzá!

Skori@2012. június.
Pár napja összedobtam egy dióda tesztert, és egyúttal picit módosítottam az áramkörön is. Úgy tünik ezzel a módosítással jobb lett az áramkör: kisebb áramfelvétel, és szélesebb tápfesz tartományú stabil mûködõképesség.
Íme a módosított áramkör kapcsolási rajza, ugyanannyi alkatrészbõl átt csak kicsit átrendeztem õket :)

Skori@2015