SKORI WEBLAPJA
Nagyfeszültség
Ezen az oldalon nagyfeszültségû játékokról és kísérletekrõl lesz szó. Több kísérleti eszköz leírását is felteszem majd ide. Ezek a leírások nem feltétlenül sorrendben de idõvel folyamatosan bõvülnek majd.

A legegyszerûbb és egyben legolcsóbb nagyfeszültség forrás, a piacon kapható elemes gázgyújtó. Ezek jelenleg (2007-ben) 200Ft körüli áron kaphatók, emennyiért gyakorlatilag a benne levõ alkatrészeket sem lehetne beszerezni. A szikracsúcson megjelenõ kimenõ feszültsége néhány kV lehet, a kimenõ áram erõssége viszonylag alacsony. Átlagemberre veszélytelen áramütést tud csak okozni, az is inkább csak kellemetlen csípõ érzés, mint fájdalmas, viszont kísérletezésre teljesen jó. Pl. kisebb fénycsövet, neont, vagy glimmlámpát simán felvillant.
Nézzük mibõl is áll egy ilyen gázgyújtó, hogy mûködik, és hogyan lehetne egy kicsit feltuningolni :) :), persze csak sorjában, ahogy az idõm engedi.


Az áramkör egy egytranzisztoros oszcillátorra épül. Ebben a példányban PNP tranzisztor volt, de a tekercsek más bekötésével és NPN tranzisztorral is elõfordul ill. mûködõképes ez a megoldás. A tranzisztoros blocking-oszcillátor transzformátorának legfelsõ tekercsében keletkezõ feszültséget D1 dióda egyenirányítja, és a nagyfesztrafó primerén keresztül tölteni kezdi a 470nF-os kondit. Amikor a kondi feszültsége eléri a kb. 130V-os feszültséget a tirisztor begyújt és a kondit párhuzamosan rákapcsolja a nagyfesztrafó primer tekercsére. Ez a primer tekercs, mindössze néhány menet és egy pici ferritrúdra van tekercselve. A trafó szekunderét egy rekeszekre osztott mûanyag csévetestre készítették el, ennek a közepébe van beletolva a primer a ferritrúddal együtt. Az egész viszonylag kis méretû trafó egy zsugorcsõvel van beborítva. Amikor a kondi feszültsége a primer tekercsre kerül, akkor a szekunderben is nagyfeszültség keletkezik (kb. 2...4kV), ez fogja a szikrát létrehozni. (A rajzon, a tekercseken feltüntetett számok az ohm mérõvel mért ellenállásértékeket mutatják.)
Csak úgy ötlet szinten megemlíteném, hogy ezt a trafót felhasználhatjuk villanócsõ gyújtótrafójaként is egy stroboszkópban, mert igen olcsón hozzá lehet jutni, és megbízhatóan állít elõ nagyfeszt.


folyt köv.