SKORI WEBLAPJA
Automatikus kikapcsoló áramkör
az LCM3 mûszerhez

A telep élattartamának növelése céljából készült egy kis kiegészítés a Deguss és PIstván által feljesztett L-C-Esr mérõ mûszerhez, ami a müszer bekapcsolva felejtése esetén egy bizonyos idõ után kikapcsolja a mûszert. A mûszer eredeti leírása ezen az oldalon olvasható: Hobbielektronika.hu
Az automatikus kikapcsolás aktivizálódásáig az idõtartamot a mûszer, PIstván kolléga által fejlesztett szoftvere határozza meg. A hozzá szükséges egyszerû kiegészítõ áramkör rajzát pedig itt teszem közzé. A kikapcsolás alaphelyzetben 2..3 perces, használat nélküli állapot után következik be, kivéve ha már hosszabb ideje mérünk a müszerrel, mert akkor ez az idõ is növekszik (8...12 percig), hogy tényleg csak bekapcsolva felejtés esetén aktivizálódjon ez a funkció. Ha a kalibráló kapcsoló marad bekapcsolva, vagy az L/C váltókapcsoló marad rossz helyzetben bekapcsoláskor, az szinte biztos, hogy véletlenül történik, ezért ilyenkor kb fél perc múlva kapcsol ki a mûszer.
Íme az elemkimélõ kiegészítéshez tartozó kapcsolási rajz:

Az áramkör mûködésérõl néhány szó. Az LCM3 mûszer a kijelzõ RS lábát csak a mûködési idõ kis százalékában használja ki, a kijelzések frissítése közötti idõben elvileg lehet akár alacsony akár magas szinten is. Ezért ez a kivezetés az LCD kiejzõ vezérlése melett egyidejüleg felhasználható az auto-kikapcsoló áramkör vezérlésére is!
Az áramkör bekapcsolásakor a C2 kondenzátor még kisütött állapotban van, ez nyitásba vezérli a T1 fetet, ennek drain árama gyorsan feltölti a C3 kondit az R3 ellenálláson keresztül, és egyúttal T2 fetet is nyitásba vezérli. A mûszer tápferszültséget kap, és az R2 ellenálláson keresztül továbbra is nyitott állapotban tartja az alsó fetet. Amikor az auto-kikapcsolás funkció aktivizálódik, akkor az RS lábon a feszültség átlagértéke lecsökken, és a T1 lezár, ezután kisül a C3 kondi és a T2 fet is lezár - és ezzel kikapcsolja a mûszert. A R2-C2, és a R4-C3 párosok aluláteresztõ szûrõt képeznek, ezért csak az RS lábon levõ feszültség átlagértéke vezérli az áramkört, a kivezetésen mérhetõ, LCD kijelzõt vezérlõ impulzusok, a kiegészítõ áramkör mûködését nem befojásolják.
A müszer visszakapcsolása az auto-off funkció aktivizálódása után a kapcsoló ki-be kapcsolásával történik. A kapcsoló kikapcsolt állapotában az áramkörben levõ C2 kondinak ki kell sülnie, hogy a müszer feléledéséig biztosíthassa a fetek kinyitását. A kapcsolás két verziója ennek a megoldásában különbözik. Az "A" verzióban ezt az R6, 33MΩ-os ellenállás oldja meg, a másik változatban a kapcsoló másik áramkörére kapcsolt R5, 100kΩ-os ellenállás. Az "A" verziónak a fixen bekötött R6 ellenállás miatt van némi maradékárama az auto-off funkció aktivizálódása után is, kb 0,3uA ami lényegében elhanyagolható, mert ez az elem önkisülésének nagyságrendjénben van. A "B" verzió viszont gyakorlatilag teljesen ki tud kapcsolni, a nyugalmi árama nem mérhetõ. Az áramkör prototipusát "légszerelten" készítettem el, kapcsoló nélkül, részben SMD alkatrészekbõl, kis méretben, ezt beöntöttem melegragasztó rúddal, majd ráhúztam egy zsugorcsövet és felmelegítettem. Így kaptam egy 4 kivezetéses mûanyag kockát, ami könnyedén belefért az LCM3 dobozába a többi alkatrész mellé.....
A megépítésrõl: gyakorlatilag egyik alkatrész sem kényes a pontros értékre, és a félvezetõk tipusa (paramétrereik) sem "kõbe vésett dolgok", ha éppen nincs kéznél a rajzon szereplõ, akkor bármilyen hasonló tipussal nyugodtan helyettesíthetõ.
Skori
@2010.feb.