SKORI WEBLAPJA
Áramvezérelt kapcsoló

A kevésbé jól sikerült cím után azt hiszem jobb, ha egybõl belevágok a téma közepébe. Készítettem egy olyan áramkört ami hasonlóan mûködik mint egy szilárdtest-relé, de a vezérlése nem a bemenetére kapcsolt feszültséggel történik, hanem egy vezetékben folyó váltakozóáram aktiválja. Az érdekessége a dolognak, hogy nem kell beiktatni a vezérlõ áramkörbe ezt kis szerkezetet, hanem elegendõ a panelen levõ kisméretú áramváltóján átfûzni a vezetéket.
Néhány fotó/video talán jobban bemutatja mirõl is van szó:


   

A fenti két videóban az áramváltón átfûzött piros vezetéken folyó áram aktiválja a kapcsolót (AK-CSW). A kapcsolóáramkör pedig, egy 230V AC behúzótekercssel szerelt, nagyobb mágneskapcsolót vezérel (de az áramkörében lehetne akár egy 230V-os izzólámpa is, vagy más fogyasztó). A második videofelvételen szereplõ áramkör kikapcsolása késleltetett, kb. 3 másodperccel a vezérlõ kör megszakítása után kapcsol ki, míg az elsõ verzió esetén nincs érzékelhetõ késleltetés. A határozott kapcsolás, ill a minél stabilabb mûködés érdekében az áramkör jelentõs hiszterézissel kapcsol, ami azt jelenti, hogy a kikapcsolás alacsonyabb áramerõsségnél következik be, mint amekkora áram a bekapcsoláshoz kell.
Miben tud többet ez az áramkör, mint egy bolti "áram relé" ?

Mekkora a terhelhetõsége, ill mik az elektromos paraméterei az áramkörnek? Sönt ellenállás alkalmazása, ill. a ki- és be-kapcsolás áramküszöbe:
Sönt ellenállásBekapcsolási küszöbKikapcsolási küszöb
ΩAA
∞ (nincs)0,060,0025
10k0,10,015
4,7k0,160,030
1k0,60,15
6801,70,4
1803,30,8
56103
A táblázatban szereplõ értékek mérési eredmények, a gyakorlatban némi szórás eléképzelhetõ, ezért az adatok csak tájékoztató jellegûek.
Más áramerõsség értékekhez, a táblázat alapján némi interpolációval saccolhatók a szükséges sönt ellenállás értékek, de akár trimmer potméter is alkalmazható.

Az áramkör ötlete az éjszakai/nappali kiesésmentes átkapcsoló vezérlõ áramkörének tervezésekor jött. Az AK-UNI áramkörök szintén áramváltóval mûködnek, de a mûködési logikájuk jelentõsen eltér ettõl az áramkörtõl, ezért arra gondltam, hogy jó lenne egy olyan verzió ami hasolnóan mûködik mint egy áram relé. Ez az áramkör lett, a fentebb látható AK-CSW jelõlésû áramkör. Az áramkörbõl két prototípus készült, ami eddig a "fikóban hevert", azonban nemrég érdeklõdött egy levélíró hogy nincs-e véletlenül ilyen áramköröm. Ezért úgy gondoltam, hogy esetleg másokat is érdekelhet ilyen áramkör.
Tipikus alkamazási területe pl. egy fogyasztó bekapcsolásának érzékelése, a tápvezetékében folyó áram figyelésével, és ennek hatására egy másik fogyasztó bekapcsolása, pl. forgácsóló gép indulásakor az elszívó automatikus indítása, majd késleltetett leállítása. Azonban ennél bonyolultabb megoldások is elképzelhetõk, aminek csak a felhasználó fantáziája szab határt. Az áramváltón pl. több vezetéket is át lehet fûzni, így több különbözõ fogyasztó árama is figyelhetõ egyszerre. Sõt a saját kapcsoló áramköre is átfûzhetõ az áramváltóján, így akár öntartó áramkör is kialakítható. Vagy pl. amennyiben egyszerre átfûzzük rajta a fázis és a nulla vezetõt is, akkor egy ÉV reléhez hasonló hibaáram jelzõ/kapcsolóként is mûködhet, (az érzékenysége ebben az esetben is növelhetõ a vezetékek többszörös áthurkolásával az áramváltón).

Alkalmazási példák:
Figyelem, a lenti áramköri rajzok csak egyszerüsített pédák, nem szerepelnek rajta sem áramkörvédelmi, sem érintésvédelmi megoldások, azonban ezek a gyakorlatban nem hagyhatók el!

Természetesen az összes felhasználási lehetõség bemutatása, de még csak a felsorolása is lehetetlen lenne, de ötletadónak talán ennyi is megteszi.
Akinek kérdése merült fel a témával kapcsolatban, esetleg szeretne ilyen áramkört, az az alábbi email címen elérhet:


Skori@2021 jan.